Topmodel.bg  »  Статии  »  Новини  »  Преглед

Занемете кратък филм на тема „УЛИЦАТА. ЗАД ЪГЪЛА“ и спечелете награда от 1000 лева.

22.11.2015


Занемете кратък филм на тема  „УЛИЦАТА. ЗАД ЪГЪЛА“ и спечелете награда от 1000 лева.

Темата е „УЛИЦАТА. ЗАД ЪГЪЛА“, а в конкурса могат да се включват всички киномани с техника в ръка

Жури ще са едни от най-известните имена в кино и театралната индустрия  

„Улицата“ създава куп различни асоциации у хората и това е напълно нормално – това е място, в което прекарваме голяма част от времето си. А в езика и съзнанието ни това прекарано време изкарва различни спомени – от добрите, в които сме си „играли на улицата“, до тези, в които сме порастнали и невъзпитано разкрепостените хора са с „улична култура“.

Улицата обаче май е мястото, в което всеки е най-свободен. В Медиакафе донякъде се чувстваме така – без обвързаности, покровителстване и политиканстване, сме малко, като на улицата. Но така се чувстваме най-свободни. И искаме тази свобода да я разпространим сред всички – тези, които се чувстват уплашени от възможността да бъдат свободни; и онези, другите, които също ни четат, които се опитват всячески да ни ограничат свободата, защото „знаят по-добре“: какво да ядем, какво да гледаме, кого да мразим.

Медиите ни оставят с впечатлението, че ежедневието ни винаги са големите неща – големите концерти, големите фестивали, големите, важните, първите, видимите. На улицата обаче често невидими остават тези, които не са нито първи, нито големи – те са зад ъгъла. Но зад ъгъла те не са повлечени от потока на модата, на повратностите на деня/седмицата/сезона, те са били там и винаги ще останат там.

По случай 5-ия си рожден ден, който беше през февруари тази година, в Медиакафе организираме този видеоконкурс с тема „Улицата. Зад ъгъла“. Темата я задаваме към всички студенти и учениците от горните класове. Ако в Медиакафе изповядваме някаква философия, то това е философията на свободата – и смятаме, че в културата тези хора или места, които са освободени от властта на модата и на мига – те са най-ценните, но са и тези, които получават най-малко внимание.

Видео-конкурсът следва традицията на студентските конкурси „Мисия студент“, които организирахме няколко години поред. И този път Медиакафе се грижи за полето за изява, а с помощта на спонсори сме осигурили и интересни награди за всички участващи – общ награден фонд от 1000 лв, плюс други материални и нематериални стимули от:

ЗАДАНИЕ ЗА КОНКУРСА

ТЕМА: "УЛИЦАТА. ЗАД ЪГЪЛА"

Видео конкурсът на Медиакафе се провежда за първа година и цели да стимулира създаването на интересни кратки филми, свързани със зададена тема, като по този начин представи гледната точка на младите хора по въпроса.

Конкурсът е отворен за студенти, както и ученици – 9 - 12 клас, които имат възможност да предоставят свои видео творби, без жанрово ограничение. Всички постъпили творби ще бъдат оценени от изявени личности в културната и образователна сфера в България, а победителите получават различни финансови, материални и нематериални стимули.

Темата на изданието за 2015-а година е „Улицата. Зад ъгъла“. Провокацията към участниците е да уловят „уличната култура“ - но не повърхностната култура, която се показва за туристите, а културата, животът „зад ъгъла“ - тази култура, която не е „осветена от прожектори“ днес, но тя е била винаги там – и вероятно ще остане там.

Търсим нестандартния подход към тази култура, която всъщност създава градската атмосфера, която не е подвластна на моди, течения или стилове. Искаме да видим поглед към хората, които създават културата на улицата и как тя се влияе и променя с времето. Искаме да видим изкривеното представяне на индивида пред различните публики.

ПРАВИЛА НА КОНКУРСА

В конкурса може да участват младежи от различни възрасти, така и студенти (бакалавър, магистър, докторанти) във всички университети, както и гимназисти от 9 до 12 клас. Няма значение дали учите, дали сте прекъснал или работите. Вие сте младеж и имате мнение, споделете го с нас. 

Единственото ограничение за филма е във времетраенето да е с продължителност до 10 минути.

илмът трябва да е създаден специално за конкурса и да не нарушава чужди авторски права. Няма ограничения за подхода към темата – филмът може да е игрален, документален, интервю, анимационен, черно-бял, ням и прочее. Филмът трябва да е предоставен в подходящ формат (mp4, wmv и подобни. За конкретни въпроси, може да пишете на мейла). Препоръчително е филмът да е на български език.

ЖУРИРАНЕ

Всички постъпили предложения до 22.11 ще се оценят от журито преди деня за награждаване. В самия ден за награждаване ще се прожектират единствено филмите – призьори.

НАГРАДИ

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 26.11 на специално организирано събитие в Клуб Фарго до „Лъки – Дом на киното“. Най-високо оцененият филм ще получи специалната парична награда, а за останалите са предвидени поощрителни – парични награди, материални, ваучери, и др., детайли за които ще обявим в следващите дни.

Най-добрите 5 филма ще бъдат преведени на английски и италиански език и ще бъдат представени в Матера – Европейска столица на културата 2019, както и на Пост-културната сцена в Пловдив. 

ЗА ВРЪЗКА

Очакваме вашите предложения на мейл ulicata@mediacafe.bg, заедно с кратко представяне на филма, както и кратка визитка на авторите.

На същия мейл може да задавате и различни въпроси, свързани с детайлите по конкурса. За повече информация може да следите Mediacafe.bg и фейсбук-страницата ни.

Университетски партньори: АМТИИ и АУБГ

Медийни партньори - БНТ, DCTV, БГ Радио, радио City, Radio 1 Rock, списание НУЛА32 и сайтовете peika.bgnightclubs.bggraffiti.bg, рекламна агенция "Картал" и издателство "Жанет45"

Домакин: Дом на Киното, ул. Гладстон 1 

Георги Ангелов
Администратор
  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg